Het tweede verhaaltje
Hallo allemaal!
Ten eerste bedankt voor al jullie reacties, ik vind het heel leuk om wat van jullie te blijven horen.
Hier gaat alles goed. Het weer is afwisseld heel zonnig en zeer regenachtig, maar het is vrijwel altijd warm. Sinds het vorige verhaaltje heb ik zeer veel meegemaakt. Ik heb een maand geleefd bij een zeer symphatieke boliviaanse familie. De eerste dag werd ik ontvangen alsof ik een lid van de familie was, dus vanaf dat moment voelde ik me er al thuis. De eerste gesprekken waren niet echt van een erg hoog niveau, maar na 4 weken intensief les kan ik toch al enigszins een woordje, gelukkig ook al een zinnetje, spaans spreken. Ik heb naast de lessen, helaas, niet veel tijd gehad om de omgeving van de stad te bezoeken. Alleen het eerste weekend ben ik met wat studenten, een leraar en een 'gids' (eigenlijk was het een constant cocabladeren kauwende, goedlachse vriend van die leraar) de bergen in gegaan. Hier hebben we ergens afgelegen in tenten geslapen, een erg bijzondere ervaring. Diezelfde avond kwamen er 3 campesino's langs waarmee we de avond hebben doorgebracht. Vrijwel de hele avond heb ik met 1 van die mannen gepraat, zo goed en zo kwaad als dat ging, want hij spreekt quechua, en maar een beetje spaans. Maar het was heel erg bijzonder om met zo'n man te praten. Stiekem vind ik het zonde om hier verder op in te gaan op deze manier, dit word nog verteld!
Ik heb er nu anderhalve week opzitten op het opvangcentrum waar ik nagenoeg vrijwillig werk. De eerste week heb ik gewerkt met kinderen van 8 tot 12, ongeveer. Dit was soms frustrerend, vaak leuk, maar bovenal goed om te doen. Het is eigenlijk vooral spelen met de kinderen, want ze hebben vakantie. Ik woon in een apartement met 4 andere mensen. Waarvan er 2 engels izijn, 1 nederlands en 1 is zwitsers. Het stuk voor stuk leuke mensen, dus ik voel me ook hier erg thuis.
Ik moet nog 2 weken werken en hierna ga ik voor anderhalve maand alleen reizen. Die anderhalve maand begin ik met hier vieren van nieuwjaar in Villa Serrano. Volgens verschillende mensen moet het hier heel leuk zijn om nieuwjaar te vieren. Het is een klein dorpje in de bergen, waar zeer veel bolivianen het begin van het nieuwjaar vieren, doormiddel van 2 weken te dansen in de straten. Klinkt goed. Hierna ga ik richting het zuiden, naar Tarija waar het goed vertoeven zou zijn.
Van 14 tot 26 november vonden de Bolivarianos plaats in Sucre. Dit was een soort van olympische spelen tussen de landen die Simon Bolivar heeft bevrijd. Dus in de anderhalve week heb ik elke dag sport gezien. Veel voetbal, zaalvoetbal, boxen, schermen, basketbal, zwemmen en tennis. Erg leuk om te zien hoe de mensen hier sport beleven. Maar ik had elke keer als ik ging, ik ging grotendeels alleen, het idee dat ik de enige buitenlander was in het publiek. Ik heb wel een zeer goede boliviaanse kerel ontmoet, waarmee ik daarna nog een paar keer afgesproken heb.
Qua muziek is het hier niet heel bijzonder. Behalve als je groot fan bent van reggeaton, of uiteraard de westerse popmuziek. Dusja, ik moet het tot nu toe doen met mijn mp3speler. De nieuwe muziek die ik tot nu toe ontdekt heb is via Europese mensen hier.
Zoo, dit was het weer, ik wilde jullie graag wat laten horen van me, maar had maar heel kort de tijd. Dus bij voorbaat, sorry voor de spel- en andersoort taal fouten.
Warme groeten voor jullie in het koude Nederland.
Ik houd van je
het is inderdaad koud koud koud
maar in mijn hartje is het warm (zoetsappig)
Hoi Teun, erg leuk om te lezen hoe het met je gaat! Knap dat je het nog steeds leuk vindt om te doen. Reggeaton is opzich wel leuke muziek niet? Zeker als de dames er flink op los gaan hehe! Nog muchos plesieros daar en geniet ervan!
Gr Joris & Laura.
Ha die Teun
Goed om weer wat van je te kunnen lezen, buiten wat ik af en toe van Marcel en Judith hoor. Daar krijg je echte levenslessen denk ik, te ervaren hoe je omgaat met zo'n nieuwe situatie die vaak leuk ,spannend en soms ook moeilijk voor je zal zijn. Hoe verhoudt je je tot datgene wat er gebeurt. Dit zijn toch wel even hele andere dingen als die je op school leert. De dingen waar je nu mee om 'moet gaan' leren je in ieder geval veel over jezelf en maken je een 'wijzer' mens. Geweldig toch.
Geniet van de reis die je binnenkort gaat maken binnen je reis.
groetjes Hanneke
Hoi Teun,
Goed om te horen dat ej het nog naar de zin hebt. Knap dat je het in je eentje redt daar.
Wat doe je precies in het weeshuis, wat zijn je taken en hoe vind je het om te doen.
Waar komen de kinderen vandaan en hoe gedragen ze zich. Zijn er ook kinderen bij die ter adoptie worden afgestaan.
De Spaanse les bij Fausto verloopt ongeveer hetzelfde als toen jij er nog was. We hebben het boek uit en beginnen snel aan een tweede boek.
Ik vind het fantastisch dat jouw Spaans verbeterd is en hoop dat je het goed kunt gebruiken als je gaat reizen.
Wat ga je na de reis doen, ga je nog terug naar het kindertehuis.
Ik blijf je mail lezen.
Veel plezier met het oud op nieuw vieren.
Groeten Adi
Hey Teun, goed om te horen dat je het naar je zin hebt daar!
Heel veel plezier en succes met de reis die je alleen gaat maken, en natuurlijk alvast een gelukkig nieuwjaar!
Geniet ervan, en ook van het warme weer (wij zitten in de sneeuw nu..)
Liefs, Nicky
Meneer de heer!
Wat ik nou toch eindelijk eens heb gevonden. Jouw site! Waarom wist ik dat in hemels naam niet :P Fiets iedere morgen braaf langs jouw huisje richting het station en dan vraag ik me weer eens af waar je zit en wat je daar allemaal uitspookt!
MAAR! De foto's vertellen me in ieder geval dat je daar precies op tijd bent aangekomen want zo te zien vinden ze je erg leuk ;) En vind het echt super goed van je dat je daar al zo lang aan het overleven bent! :)
Bij deze moet ik je dan ook nog feliciteren met je 19e verjaardag!! (beter laat dan nooit he) en nog een gelukkig nieuwjaar! Dat 2010 je maar mooie dingen mag brengen :)
Vanaf nu ga ik dus je berichten wel bijhouden! Altijd leuk om te lezen ^^ Fijne dag weer vandaag en liefs van Fleurrr aka mevrouw de dame! xx
Hoi Teun,
Prachtige foto's. Ik hoop dat je goed gefeest hebt
en het fijn vindt daar.
Groeten Adi